Wanneer jouw matras aan vervanging toe is dan kan dat veel ongemak met zich meebrengen. Het matras is te groot voor jouw container en het is niet altijd even makkelijk om deze naar de milieustraat / milieubrengstation te brengen, bovendien worden voor het inleveren van matrassen vaak extra kosten in rekening gebracht. 

Wanneer wij jouw nieuwe matras komen brengen dan nemen wij kosteloos jouw oude matras weer mee en zorgen dat deze op een milieubewuste/groene manier gerecycled wordt. Op deze manier kun je jouw matras gratis recyclen.

Wij zijn aangesloten bij de Matras Recycling Nederland

Gratis matras recycling

Over Matras Recycling Nederland (MRN) 

Nederlandse matrasproducenten en -importeurs hebben het initiatief genomen de recycling van matrassen te bevorderen. Koninklijke Auping, Beter Bed, Hilding Anders, Ikea en Swiss Sense sloegen de handen ineen en richtten samen Stichting Matras Recycling Nederland (MRN) op.

Het doel van MRN is meer matrassen recyclen. En dus minder verbranden, wat nu veel gebeurt. Door het heffen van een afvalbeheerbijdrage (ABB). De afvalbeheerbijdrage is een wettelijke heffing opgelegd om de kosten voor het recyclen van matrassen te financieren. Matrasfabrikanten, -importeurs- en -distributeurs betalen de afvalbeheerbijdrage. MRN compenseert uit deze bijdrage de afvalinzamelaars, zoals gemeenten en milieustraten. 

De doelstellingen van MRN zijn goedgekeurd door de overheid en algemeen verbindend verklaard voor iedereen. De AVV (Algemeen Verbindend Verklaring) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is gepubliceerd in de Staatscourant en hier te downloaden.

Hier hoort ook een uitvoerende partij bij. Dit doet Koninklijke CBM voor MRN. Zij zorgen dat de regeling effectief en kostenefficiënt verloopt en de doelstellingen worden gehaald.

Cijfers zeggen meer…

1.6 miljoen
afgedankte matrassen per jaar
20.000 ton
matrasafval per jaar
75%
gerecyclede matrassen in 2028

Het recyclen van matrassen is iets van iedereen. Of je nou producent of importeur bent, gemeente of afvalverzamelaar, verkoper of consument. Met elkaar moeten we zorgen dat meer matrassen een tweede leven krijgen. Door onderdelen te recyclen en opnieuw te gebruiken. Veel matrassen worden nu verbrand en dat is zonde. Van de energie, de grondstoffen en het geld.

We staan aan het begin en er is nog een lange weg te gaan. Maar we halen onze doelen als iedereen met ons meedoet. Kunnen we op jou rekenen?